piątek, 25 września 2015

Bolognese w wersji light.

Kto nie kocha tradycyjnych dań makaronowych? Carbonara czy Pollo to mnóstwo kalorii. Można jednak temu zaradzić. Dzisiejszy Bolognese mnie oczarował. Dotychczas robiłam z mięsem indyka. Dzisiejszy jest z mięsem wołowym, pomidorami i bazylią.
  • 200g mięsa wołowego mielonego
  • 200g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • bazylia świeża posiekana
  • imbir, pieprz, sól czosnkowa
  • 0,5 cebuli, 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  1. Cebulę i czosnek siekamy ,podlewamy wodą i dusimy razem
  2. Na patelnię do cebuli dorzucamy mięso, dusimy dalej
  3. Makaron gotujemy jak na opakowaniu
  4. Do mięsa dodajemy pomidory i doprawiamy
  5. Kiedy pomidory będą gotowe, wyłączamy je i dodajemy jogurt.
  6. Mięso z sosem łączymy z makaronem i wcinamy
Pyszne? :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz