wtorek, 29 września 2015

Nadziewana chińska papryka & młoda kapusta z kurczakiem

Dzisiejszego dnia 2w1. Początkowo miała być jedynie nadziewana papryka ale ostatecznie zdecydowałam się jeszcze na kapustę :)
PARYKA NADZIEWANA (3 sztuki):
  • 3 szt papryki zielonej
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • mieszanka chińska
  • curry, sól, pieprz
  • cebula, czosnek
  • szczypior
  1. Cebulę z czosnkiem dusimy na patelni, dodajemy mięso wołowe
  2. Po kilku minutach wrzucamy mieszankę chińską, szczypior i doprawiamy
  3. Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu
  4. Gotową kaszę mieszamy z zawartością patelni
  5. Dekielki papryk oddzielamy od reszty i wyjmujemy pestki
  6. Nadziewamy papryki i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika
MŁODA KAPUSTA Z KURCZAKIEM
  • Główka kapusty 2,5 kg
  • Kurczak wędzony 200 g
  • Cebula czerwona 1 szt
  • Koper, sól, pieprz, 1 łyżka octu, 1 łyżka miodu
  • Włoszczyzna w paseczkach 200 g
  1. Cebulę z kurczakiem dusimy w garnku i wyjmujemy
  2. Posiekaną kapustę i włoszczyznę wrzucamy do garnka, lekko podlewamy wodą i przykrywamy
  3. Kiedy kapusta będzie miękka doprawiamy, wrzucamy kurczaka z cebulą i znowu przykrywamy
  4. Co jakiś czas mieszamy, dodajemy koper 
Która porcja do Was przemawia bardziej ?:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz